Cugetari ale Iuliei Hasdeu

-L'amour est le plus egoiste de toutes nos passions,et la jalousie l'expression la plus forte de cet egoisme.
(Dragostea e cea mai egoista dintre toate pasiunile noastre,iar gelozia este expresia cea mai puternica a acestui egoism.)
-De nos jours l'amour est passe de mode,on n'a plus que des passions.
(In zilele noastre dragostea e demodata,nu mai avem decat pasiuni.)
-L'amour quelquefois nait de la jalousie.
(Dragostea uneori ia nastere din gelozie.)
-La verbe "aimer" ne se dit plus.Une femme a qui un homme dirait:Je vous aime,se croirait insultee,ou se mettrait a rire.C'est Je vous adore qui est la locution permise.Ah!combien ce mot sonore est au fond vide et creux!
(Verbul "a iubi" nu se mai spune.O femeie careia un barbat i-ar spune:Te/va iubesc,s-ar crede insultata sau ar incepe sa rada.Expresia permisa este Te/va ador.A!cat de gol si de gaunos este in fond acest cuvant sonor!
-Il faut n'avoir jamais aime pour se vanter d'avoir passe sa vie sans avoir connu le malheur.
(Trebuie sa nu fi iubit vreodata ca sa te lauzi ca ti-ai trait viata fara sa fi cunoscut nefericirea.)
-Inima este ca si cartea,se deschide acolo unde este mai mult citita.
-Pictorii vad mai bine decat ceilalti oameni;insa ceea ce vad le este greu sa-i faca sa vada si pe altii,care au privirea mai slaba.La fel se intampla cu filosofii si poetii.
(La aceasta din urma,vreau sa adaug ca cei normali,care isi ocupa timpul distrandu-se sau cu alte chestii fara rost,nu vor putea vedea niciodata ca un "artist",din perspectiva acestuia.Ci doar si-ar putea imagina totusi ca vad la fel de bine,mai mult prin ochii poetului,filosofului,pictorului;ca i-ar putea intelege.)

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu